POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA NIJZ – ZDRAVJE V VRTCU, RDEČA NIT ŠOLSKEGA LETA 2015/16 JE BILA ČAS JE ZA DOBER TEK

V šolskem letu 2015/16 so v vrtcu Nova vas vse skupine izvajale dejavnosti v okviru programa Zdravje v vrtcu.

PIKAPOLONICE; starost otrok 1-2 leti

Vzgojiteljica Mateja Zgonc in pomočnica vzgojiteljice Sara Šega

Število otrok v skupini:14

 

V skupini najmlajših so se v okviru projekta varno s soncem osredotočili na najbolj osnovne stvari. Skozi vse leto, predvsem pa v zadnjih toplih mesecih, so dajali poudarek predvsem na zadostnem pitju vode ali nesladkanega čaja. Otroci so iz osebnih steklenic prešli na skodelice kar je za določene otroke pomenilo velik korak v samostojnost, ob tem pa je to pomenilo tudi manjše zaužitje tekočine. Zato sta vzgojiteljici otrokom vsakodnevno poudarjali kako pomembno za naše zdravje  je, da dovolj pijemo vsak dan, še predvsem takrat, ko je zunaj močno sonce. Ker so otroci še v plenicah, so se o tem pogovarjali ob menjavanju plenic in pri otrocih, ki že uporabljajo kahlico (mokra plenica je pokazatelj kdo je pil dovolj in kdo premalo). Ob tem so starejši otroci, predvsem tisti, ki so govorno bolj spretni, že sami poudarjali, da je potrebno več piti.

Spoznavali so sadje in zelenjavo, ter se pogovarjali o njunem pomenu za naše zdravje. Dnevno so z večjimi aplikati beležili katero vrsto sadja in zelenjave so zaužili. Aplikati so bili na dosegu otrok, na vratih igralnice. Ob tem so utrjevali spoznavanje sadja in zelenjave ter razvijali govor. Predvsem so radi pokušali nove stvari, ki nam v vrtcu niso na voljo (npr. avokado). Izdelovali so sadno zelenjavne smoothije, sadne kupe, sadno-zelenjavne krožnike, ter sadne torte z različnimi motivi, kar je otroke k zdravemu načinu življenja še dodatno motiviralo. To nam je omogočila predvsem reorganizacija vrtčevske prehrane.

V vročih dneh se soncu ne izpostavljajo. Ob pomoči staršev redno skrbijo za ustrezna pokrivala, oblačila ter zaščitno kremo za sonce. Nekateri otroci v vrtec prinesejo tudi očala. Otroke vzgojiteljici spodbujata, da ostanejo pokriti, saj nekateri pokrivala težko prenašajo. Ob vedno vnovičnem ponavljanju o pomembnosti zaščite pred močnim soncem, otroci pogosteje samohotno uporabljajo pokrivala.

 

METULJI; starost otrok 2-3 leta

Vzgojiteljica Mateja Zbačnik in pomočnica vzgojiteljice Romana Sajevic

Število otrok v skupini:12

 

ZELO LAČNA GOSENICA – spoznavanje sadja in zelenjave:

Jeseni so preko lutkovne predstave Zelo lačna gosenica (Eric Carle) spoznavali sadje, ga opisovali (kakšne barve je), pokušali,… Na sprehodu po vasi so opazovali sadovnjake.

Iz sadja so nato prešli na zelenjavo, katero so otroci prinesli od doma. Preko celega leta so otroci ponavljali ob slikah zelenjave (v knjigah, na plakatu), kdo jo je prinesel v vrtec. Za otroke je bila to izjemna motivacija za pokušanje pridelkov.

Na ravni celotnega vrtca smo se letos odločili, da popestrimo jedilnik z zdravo hrano – zato so imeli otroci možnost za malico vsakodnevno pokušati različno sadje in zelenjavo.

Za otroke sta s vzgojiteljici naredili plakat, na katerem so razvrščali sadje in zelenjavo, glede na to kje rastejo (pri tem so spoznavali koncept prostora – na, v). Naučili so se pesem o lubenici, katero imajo otroci zelo radi.

Med sprehodom so na brokoliju našli gosenico, katero so odnesli v vrtec. Z listi brokolija so jo hranili, dokler se ni zabubila. Iz te bube se ni razvil metulj, se je pa iz pomladanske gosenice, ki so jo našli v juniju. Otroke sta vzgojiteljici pri tem navajali na vrnitev živali v naravo.

SKRBIM ZA ZDRAVJE

Konec januarja so si začeli po zajtrku umivati zobe. Za motivacijo sta vzgojiteljici otrokom zaigrali lutkovno predstavo Medko Sladkosnedko (V. T. Arhar). Pripravili sta jim tudi vse pripomočke za igro zdravnik. Igra vlog otrokom ni bila še blizu, ves čas so potrebovali odraslo osebo, ki jih je med igro vodila. V tem času so začeli tudi s samostojnim nalivanjem vode iz vrča v kozarec. Otroci so vodo rajši in tudi več popili, saj so si jo sami natočili. V okviru te teme so obiskali zobozdravnico pri delu, v vrtcu pa jih je obiskala tudi zobna asistentka Tjaša s Krokijem. Veliko so listali knjig na temo zdravje in se ob ilustracijah pogovarjali. Razvrščali so slike jedi, katere so zdrave in katere nezdrave za zobe. Temo Skrbim za zdravje so obravnavali ves mesec februar. Med tem so v jutranjem krogu začeli z izvajanjem gibalnih minut preko kartic. Vsako jutro je dežurni izbral dve kartici – nalogi, preko katerih so razgibali določen del telesa. Pri tem so spoznavali tudi dele telesa. Čez celo leto pa so veliko poudarka dali gibanju v naravi ter hkrati izvajali naloge projekta Mali sonček.

Projekt VARNO S SONCEM izvajajo od maja in ga bodo do konca poletja (pogovor o škodljivosti sonca, zaščiti pred škodljivimi vplivi sonca),  vsakodnevno opozarjanje na uporabo sončnih očal, pokrival in kreme.

 

ČEBELE; starost otrok 3-4 leta

Vzgojiteljica Martina Rupar in pomočnici vzgojiteljice Maruša Švigelj in Lara Marković

Število otrok v skupini:19

 

PRAZNOVANJE ROJSTNIH DNI

Otrok se uči pogostitve prisotnih na praznovanju svojega rojstnega dne – od priprave, peke, do pogostitve. Pri tem upošteva higienske in dietetične normative. Skrbi za uporabo čimbolj zdravih sestavin. Izhodišče za tovrstno izvajanje praznovanj je bila dietna prehrana ene od deklic iz skupine. Na začetku leta so izbrali primeren recept za peko muffinov, sestavine so napisali na list papirja, katerega so uporabljali celo leto. Postopek priprave zmesi so se otroci učili s samoaktivnostjo, otroci si pred in med procesom priprave večkrat umijejo roke, enako poskrbijo za prostor, kjer poteka delo s hrano. Pred začetkom so si vedno nadeli čiste predpasnike in jih po končanem delu slekli. Otroci so se učili pravilnega pranja sadja, pri sestavinah so bili pazljivi na vsebnost alergenih snovi, katerih niso smeli uporabljati zaradi zdravstvenih posebnosti deklice iz skupine. Otroci so s samoaktivnostjo usvojili varno delo s pečico, poleg muffinov so pripravljali tudi osvežilne smoothije iz sadja, včasih zelenjave. V času pekeso na mize pogrnili prte, ter po pogostitvi pospravili in počistili mize.

SEM ZDRAV – POČUTIM SE DOBRO

Prehrana: Izvajanje dejavnosti skozi vse leto, izhodišče je letošnja tema ČAS JE ZA DOBER TEK. Obiskali so knjižnico  – izposoja knjig o sadju in zelenjavi ter receptih. Uvedli so nesladkan čaj in vodo ter presno sadje in zelenjavo za dopoldansko in popoldansko malico. Otroci so od doma prinesli pridelke, razvrščali sadje in zelenjavo, vzgojiteljici sta pripravili plakat za razvrščanje – kje raste (na gredi ali drevesu, tudi lokalno in tuje). Pripravljali so raznolike sadne in zelenjavne krožnike (okušanje, tipanje vohanje hrane), pripravljali sadne, zelenjavne in kombinirane smoothije. Skuhali so zelenjavno enolončnico in spekli zelenjavno pico iz domačih lokalnih vrtnin (skupaj z otroki iz skupine Murni) Sejali, vzgajali in pokušali peteršilj, rukolo in rdečo peso. Skupaj z otroki iz celega vrtca so pripravili kostanjev piknik (priprava, peka in pogostitev) in izdelali naravni bananin sladoled.

Spoznavali, nabirali in pokušali spomladanske zdravilne zeli in rastline (trobentica, smrekovi vršički, vijolica, regrat, brinje, marjetica, šipek…). Skuhali so šipkov čaj in pripravili regratov sirup. Zagotovili so si dovolj tekočine na daljših pohodih in se pogovarjali o smiselnosti uživanja sladkih prigrizkov, predvsem na pohodih. Imeli so tradicionalen slovenski zajtrk (lokalna hrana – teden posvečen spoznavanju in pridelovanju določene hrane – mletje pšenice, priprava in peka medenjakov iz sestavin, ki so ostale od zajtrka – domači med, maslo, mleko in polnozrnate moke, ki so jo sami zmleli).

Higiena: Ogled lutkovnih filmov Dobili bomo dojenčka in Čiste roke za zdrave otroke. Izhodišče: Pogovor o boleznih. ki se pojavljajo v vrtcu in njihov vzrok. Pomočnica in nekaj mamic otrok je bilo nosečih ali pa so pred kratkim rodile. Skrb za čiste in zdrave zobe, skrb za čisto in urejeno igralnico.

Naučili so se pesmico, ob kateri so se naučili pravilnega umivanja rok (traktor), si ogledali lutkovni film in realni posnetek, ki prikazuje pravilno umivanje rok in zob, 3× jih je obiskala zobna asistentka (pogovor o mlečnih zobeh, zgodbica, pravilno umivanje, spoznavanje funkcij različnih zob. Ogledali so si lutkovni film dobili bomo dojenčka ter nekaj realnih in  primernih posnetkov poroda, nege in dojenja dojenčkov. Dnevno skrbijo za higieno prostora (uvedba baterijske metle, šivanje brisačk za brisanje miz in ostalega pohištva).

Notranji mir in gibanje kot sprostitev, z namenom zadovoljiti individualne potrebe otroka v trenutku, ko to potrebuje in s tem ohraniti harmonijo v skupini.

Reševanje težav na individualni ravni, usvajanje samo reševanja konfliktov in iskanje konkretnih rešitev za zadovoljitev obeh polov,  črta za vaje koncentracije in vaje za umirjanje, prosto gibanje na črti z namenom zadovoljiti nemirne vzgibe, izvajanje vaj za ravnotežje in medsebojno zaznavanje in  sodelovanje.

IZVAJANJE ŠPORTNEGA PROGRAMA MALI SONČEK S POUDARKOM NA ZDRAVEM ŠPORTNEM DUHU

Izhodišče: Otrok bo užival v gibanju, če se bo počutil varnega. Pred aktivnostmi so izvajali ogrevanje – samo aerobne vaje, pred vadbo v dvorani ali na prostem so poskrbeli za varno obutev in oblačila,

pogovarjali so se o možnostih, kako se izogniti poškodbam in kako jih saniramo. Otroci so se naučili sami poskrbeti za manjše poškodbe, ki so jih dobili med aktivnostjo. Po korakih sta vzgojiteljici individualno odpravili vse strahove, ki sta jih zaznali pri otrocih. Otroci so se naučili sami postaviti varnostne omejitve pri aktivnostih, ki so jih izvajali. Izvajali so razne vaje za spoznavanje svojega telesa, odkrivali meje zmogljivosti na individualni ravni in iskali načine kako priti do cilja oziroma izvesti določeno aktivnost ali vajo.

VARNO S SONCEM

Ogled primernih AV vsebin o poškodbah kože zaradi neupoštevanja navodil za zaščito pred soncem, pogovor in predstavitev  kako nanašamo in katere so primerne kreme za zaščito otroške kože. Otroci so sami poskrbeli, da so prinesli zaščito v vrtec (pokrivala, primerna oblačila in kreme). Spremljanje sence med bivanjem na prostem, zagotavljanje dovolj tekočine in zadrževanje v senci, navadno v gozdičkih in gozdnih porobjih. Previdni so tudi glede klopov.

 

MRAVLJE; otroci stari 4-5 let

Vzgojiteljica Ivanka Šega in spremljevalka gibalno oviranega otroka Nastja Anzeljc

Število otrok v skupini: 7

V skupini so se najbolj posvetili opazovanju sprememb v naravi v vsakem letnem času. Posebej so bili pozorni na rastline, ki rastejo v naši neposredni bližini. posvetili so se tudi skrbi za čisto in urejeno okolje.

V pomladanskem času so veliko časa namenili nabiranju in poimenovanju rastlin, ki rastejo na travniku, kaj vse potrebujejo rastline, da zrastejo iz semena v določen plod?  Opazovali in primerjali so velikost posameznih semen. Tudi sami so posadili semena in spremljali njihovo  rast. Napredek rastlin v rasti so beležili na tabelo.

Uporabnost in zdravilnost rastlin: rastline so nabirali in posušili za čaj (trobentice, marjetice, lapuh).

Na čaj so povabili tudi starše, ki so se z veseljem odzvali in bili nad čajem navdušeni.

Počasi je nastajal tudi herbarij travniških in zdravilnih rastlin našega okolja.

 

Dnevno so veliko bivali zunaj – tako na pohodih in pri spretnostih, kot tudi med dejavnostmi, ki so jih izvajali v okviru programa Mali sonček. Pozimi so izkoristili sneg in na njem ter v njem, uživali.

Obiskala jih je zobna asistentka in jim približala pomen skrbi za njihove zobke.

 

ZDRAVA PREHRANA IN UPORABA ZOBNE ŠČETKE JE VELIKEGA POMENA ZA OTROKOVO ZDRAVO ZOBOVJE

Kako pomembno je, da vsak dan uživamo zdravo hrano, so spoznali ob Prehranski piramidi. Na plakat piramide so prilepili vsa živila, ki jih uživamo.  Škrobna živila, sadje, zelenjava, mleko in mlečni izdelki so najpomembnejša živila pri zdravi prehrani ljudi…. Vse to so spoznali pri pogovoru in sestavljanju živil v prehransko piramido. Ob praznovanju rojstnih dni otrok so se osvežili s sadno kupo, ki so jo sami pripravili.

Vsakodnevno in celoletno so skrbeli za dobro počutje v čistem okolju. Odpadke so ločevali  in spravljali v zabojnike z rdečim pokrovom  – papir in zabojnike z rumenim pokrovom – plastika.

 

MURNI; starost otrok 4-6 let

Vzgojiteljici Iza Pintar in Alenka Tomazin in pomočnica vzgojiteljice Nataša Ponikvar

Število otrok v skupini: 18

Ena pomembnejših aktivnosti v okviru projekta Zdravje v vrtcu je bila Postrežem si sam. Otroci so si samostojno pripravili vse potrebno za obrok, ter si sami vzeli hrano. Namen te aktivnosti je bil, da otroci pridobijo občutek samonadzora, da si na krožnik vzamejo toliko, kolikor bodo pojedli, ter da ni ostankov hrane. Otroke so vzgojiteljice spodbujale tudi k pestrosti prehrane, kot npr., kdo bo imel bolj barvit krožnik.

Otroci so bili tudi sami aktivni pri pripravi hrane. Ob rojstnih dnevih so slavljenci spekli torto po zdravem receptu (biskvit z banano, s polnozrnato moko, brez jajc). Vsakodnevno so pripravljali sadno-zelenjavne malice in smoothije. Skupaj z otroki iz skupine Čebele so enkrat skuhali zelenjavno juho in spekli zelenjavno pico. Skupaj z gospo Ano iz ekološke kmetije pa zmleli moko in spekli kruh.

Rdeča nit letošnjega šolskega leta ČAS JE ZA DOBER TEK je bila enkratna priložnost in spodbuda, da smo na ravni celotnega vrtca reorganizirali prehrano, ki sedaj ustreza smernicam zdrave prehrane. Tako so v skupini uvedli sadno-zelenjavne malice, nesladkan čaj in vodo.

 

Otroci so imeli tudi možnost opazovati proces, kako iz semena zraste kulturna rastlina in kaj potrebuje za to, zato so semena fižola in graha kalili pod različnimi pogoji; na okenski polici, kjer je dovolj svetlobe, en lonček so zalivali, drugega ne, v zaprti škatli, kjer ni svetlobe, v hladilniku, kjer ni toplote in v kozarcu vode, kjer ni zraka. Pogledali so si tudi razmnoževanje rastlin s klicami (krompir) in z deli, ki jih navadno ne pojemo (vrh korenčka z zelenim krogcem).

Veliko pozornosti so namenili gibanju; hodili in tekli so po travnikih in gozdovih v bližini vrtca in na bližnjih hribih (Piškovec, Bradatka), plezali po drevesih, se valjali po hribu navzdol, premagovali podrta debla, štore, plezali pod in med vejami ipd.

Niso pozabili niti na osnovna načela osebne higiene. Pred obroki, po uporabi stranišča, po aktivnostih v naravi … so si temeljito umivali roke; v spomladanskih in poletnih mesecih so se temeljito pregledovali za klope in jih s pinceto takoj odstranili; vsako jutro pa so si po zajtrku tudi umili zobe.

Iz prahu bele gline, žajblja in eteričnega olja mete so si izdelali svojo naravno zobno kremo.

 

Martina Rupar, koordinator za Zdravje v vrtcu,

Nova vas, julij/2016

Ta vnos je bil objavljen v ARHIV PRISPEVKOV. Zaznamek za trajno povezavo.