V VRTCU SO SE POJAVILE GLISTE

Spoštovani!

Obveščamo Vas, da so se v vrtcu pojavile GLISTE.

Starši, spremljajte zdravstveno stanje svojih otrok in vrtec vedno obvestite o vzroku odsotnosti svojih otrok. Prosimo, da si pozorno preberete informacijo glistah. V vrtcu se izvajajo vsi ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni.

Milena Mišič
ravnateljica


GLISTE

Najpomembnejši simptomi: srbenje v predelu zadnjične odprtine, žive gliste ali deli glist v blatu, bolečine v trebuhu kot kolike, bruhanje, kolobarji okrog oči, utrujenost, nenapredovanje ali hujšanje.

Pri otrocih in mladostnikih povzročajo glistavost najpogosteje podančice, vendar jo lahko povzročijo tudi človeške gliste ali trakulja. Gliste lahko pridejo v vašega otroka z živili, v peskovnikih ali od živali. Jajčeca glist pridejo do ust in se v želodcu in črevesju razvijejo v gliste. Samice ponoči zlezejo iz črevesa in ležejo mikroskopsko majhna jajčeca okoli zadnjične odprtine. To povzroča srbenje, s praskanjem pa pridejo jajčeca za nohte in se preko ust spet prenesejo v črevo (samookužba). Ta krog traja do dva meseca, zato morajo biti glistavi otroci zdravljeni dva do trikrat v časovnih presledkih. Podančice so videti v blatu kot en do dva milimetra dolgi odrezani koščki vrvice, ki se premikajo. Gliste so videti kot deževniki. Od trakulje najdete v blatu otroka pet do deset milimetrske člene črvov, ki so kot špageti.

Otroci, ki imajo gliste, so utrujeni in zaspani. Velikokrat imajo kolobarje okrog oči in slabo napredujejo. Otroke s podančicami ponoči srbi zadnjična odprtina. Otroci z glistami so nagnjeni k bolečinam v trebuhu, vse do kolik, napenja jih in imajo občasno drisko. Pri trakuljah imajo otroci nejasne težave v trebuhu, so strašno lačni ali izgubijo tek in hujšajo.

Glistavost mora vedno zdraviti zdravnik. V primeru podančic je najbolje, da se pregleda vsa družina. Otroku predpiše zdravilo proti parazitom. Moderna zdravila uničijo parazite, ne škodujejo pa otrokovemu telesu.

Ukrepi v vrtcu:

  • poostrena osebna higiena,
  • dobro oprano sadje in zelenjava,
  • po prihodu z igrišča ali sprehoda si vedno temeljito umijemo roke (za nohti),
  • psom preprečimo dostop do otroških igrišč oz. peskovnikov.
Ta vnos je bil objavljen v ARHIV PRISPEVKOV. Zaznamek za trajno povezavo.