Gibanje

Gibanje je otrokova osnovna potreba. Žal je današnji čas podvržen k uporabi računalnikov, telefonov, televizije in tablic, kar otroke pretežno obdrži v sedečem položaju. Da se otrok razvija, mora svet raziskovati z vsemi čutili. Najboljši poligon in prostor za gibanje v teh dneh je zagotovo narava. Zato pojdite ven, pustite, da otrok raziskuje. Naj opazuje mravljice v travi, naj vonja različne rožice, naj oblikuje šopek, piha regratove lučke, naj riše v pesek, skače po lužah, kotali žogo po različnih površinah, naj se podaja z žogo, naj žogo meče na koš, na tla narišite ristanc, rišite z kredami, iščite besede na posamezni glas, naj se igra s peskom, zemljo, kamor vključi tudi vodo, da lahko meša sestavine med seboj, dajte mu na voljo, da pesek seje, naj meče kamenčke v vodo, naj se kotali po travi, skupaj naredite hiško iz vej ali ostalih naravnih materialov, skupaj poslušajte ptičje petje ali ostale zvoke iz narave, naučite otroka našo igro otroštva – gumitvist, naj se vozi z kolesom, rolarji, naj teče, hodi in skače,… Le tako bo otrok dobil veliko izkušenj na vseh področjih. Zadovoljiv bo vse tiste potrebe, ki nas mogoče jezijo v hiši, ko otrok skače po postelji, teče po prostoru, meče igrače, poliva z vodo ali packa po prostorih.

Seveda pa nam narava ponuja še druge dejavnosti. To je čas, ko se veliko ureja vrtove in njive. Vključite otroka v delo na njivi, naj oblikuje svoj kotiček in tudi sam kaj posadi.

Skupaj lahko naberete zdravilne rastline. Na travnikih je veliko regrata iz katerega naredite regratov sirup, ki je prava poslastica za zimske dni. V gozdu so na plano že pokukali smrekovih vršički. Sirup iz smrekovih vršičkov pomirja kašelj in odpira dihalne poti. V gozdu je še vedno na voljo veliko zelo zdravega čemaža, katerega  lahko uporabite v prehrani ali naredite čemažev pesto. Otroci pri tem zelo uživajo in so na koncu veseli, da lahko nekaj pridelajo tudi sami.

Želimo Vam veliko raziskovanja in bivanja v naravi!

 

 

Ideja za popestritev dneva:

Superherojske naloge s kocko

Živalska telovadba

 

Ta vnos je bil objavljen v O VRTCU. Zaznamek za trajno povezavo.