TEL/FAX:01 7098 090
 

PREHRANA

Pomen zdrave prehrane:

Zdrava prehrana je eden od pogojev dobrega počutja vsakega človeka. Vpliva na sposobnost za učenje, delo, igro in preprečuje bolezni. Na ustrezno sestavo posebej opozarjajo priporočila zdrave prehrane.

S pravilnim prehranjevanjem si lahko zagotovimo večjo energijo, boljšo celotno fizično funkcijo in jasnejše duševno delovanje.
Na šoli imamo organizirane obroke: zajtrk (vrtec), dopoldanska malica, kosilo in popoldanska malica (vrtec).
Na strani si boste vsak mesec lahko ogledali jedilnike, ki smo jih sestavili
Hrano pripravljamo z ljubeznijo in spoštovanjem do tistega, za katerega jo pripravljamo …

NEKAJ KORISTNIH POVEZAV:

  1. http://www.ezdravje.com/si/prebavila/prehrana/
  2. http://www.pozitivke.net/index.php?topic=zdravaprehrana
  3. http://www.zdrava.si/zdrava-prehrana-dodatki-t-35.php
  4. http://med.over.net/
  5. http://www.hujsanje.org/

Nekaj primerov označevanja alergenov v obratih javne prehrane, ki smo jih prejeli iz različnih virov in so skladni s področnimi predpisi. več podatkov najdete če kliknete zgornji gumb.

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI:1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );
(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );
(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );
(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;
(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdalus communis L.), lešniki (Corylus avellana), orehi (Juglans regia), indijski oreščki (Anacardium occidentale), ameriški orehi (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2 , ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.


Označevanje snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti, v obratih javne prehrane

1. Direktno na jedilni list:

JEDI
Špageti po bolonjsko (vsebuje alergene: gluten, jajca)
Goveji zrezek v naravni omaki
Francoska solata (vsebuje alergene: jajca
Svinjska pečenka
Mesna lazanja (vsebuje alergene: gluten, jajca, mlečni proizvod, ki vsebuje laktozo)

 2. Kot priloge k jedilnem listu (v tabeli navedene samo jedi, ki vsebujejo alergene)

JEDI

PODATKI O ALERGENIH, KI JIH VSEBUJE
Špageti po bolonjsko gluten, jajca
Francoska solata jajca
Mesna lazanja gluten, jajca, mlečni proizvod, ki vsebuje laktozo