MRAVLJE: SKRBIMO ZA SVOJE ZDRAVJE

V skupini Mravelj se veliko pogovarjamo o zdravi hrani in zdravem načinu življenja.

Ob svetovnem dnevu hrane, 16. oktobra, sva otrokom skušali približati pomen zdrave hrane in živil, ki so pomembna za naš vsakdan. Od doma sem prinesla zelenjavo z vrta. Otroci so jo poimenovali in ugotovili, na kakšen način določeno zelenjavo uživamo. Seveda ima največ vitaminov in hranilnih snovi prav presna zelenjava. Za malico smo si pripravili zelenjavni krožnik, ki je vseboval koščke repe, korenja, paprike, paradižnika …

Nato smo iz katalogov izrezovali sličice različnih živil in ugotavljali, na kateri del naše prehranske piramide ga prilepimo. Prehranska piramida je v barvah semaforja, kar pomeni:
– zelena barva: zdrava in pomembna hrana za naš organizem (žitarice, sadje, zelenjava);
– rumena barva: malo manj zaželena na jedilniku, vendar potrebna (mleko, meso);
– rdeča: STOP – sladkarije, sladke pijače, maščobe.

Ob plakatu zdaj z otroki ugotavljamo, kako zdrav zajtrk ali kosilo nam pripravi kuhar.

Ob zdravi hrani je pomembno tudi, da se veliko gibljemo na svežem zraku, in skoraj ne mine dan, ko se ne bi podali ven. Pomembno pa je tudi, da počivamo.

V skupini Mravelj poudarjamo tudi pomen lokalno pridelane hrane. Za tradicionalni slovenski zajtrk smo se posladkali z medom bloških čebelarjev, z gospo Ano Premrov pa smo namleli moko, iz katere smo spekli slasten kruh.

Med, ki nam je še ostal, smo uporabili za peko medenjakov, s katerimi bodo naši otroci v veselem decembru razveselili svoje starše.

Redno skrbimo tudi za pravilno umivanje zob. Kako uspešni smo, nas opazujeta Kroki in Tjaša.

 

Ta vnos je bil objavljen v ARHIV PRISPEVKOV z značkami , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja