POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA NIJZ – ZDRAVJE V VRTCU, RDEČA NIT ŠOLSKEGA LETA 2017/18 JE BILA S HRANO ŠIRIMO OBZORJA

V vrtcu Nova vas se skozi vse leto učimo zdravega in prijetnega načina življenja.

Najmlajši otroci v skupini Pikapolonice so se po vstopu v vrtec navajali na prostor, sovrstnike, vzgojiteljici v skupini in dnevno rutino. Od doma so prinesli različne tolažilne predmete, kot so plišaste živalce, dude, bombažne pleničke, odejice in podobno, da so lažje premostili dopoldansko bivanje v vrtcu.

Vzgojiteljica Lara in pomočnica Irena sta otroke učili samostojnosti pri jedi, sprejemanje novih okusov, umivanje rok pred in po obrokih, omogočili sta jim počitek kadar so ga potrebovali, predvsem pa sta poskrbeli, da so se čim več spontano gibali na svežem zraku in skrbeli za hidriranost.

Prednost sta dali sproščenemu in veselemu vzdušju v skupini, v poletnih mesecih pa skrbita še za zaščito pred soncem in tako izvajali priporočene dejavnosti v projektu Varno s soncem.

Otroci v skupini Metulji so starin 1 – 2 leti. 2 × v šolskem letu jih je obiskala zobna asistentka, ki jih je s Krokijem učila pravilnega umivanja zob. Spoznavali so ustno votlino in zobe v ustih. Vzgojiteljica Mateja in pomočnica Nataša sta otroke učili samostojnega nalivanja čaja med obroki, samostojnost pri toaletni negi in umivanju rok. Spodbujali sta jih k preskušanju novih okusov, tako so za praznovanje rojstnih dni mleli različno sadje v kašice. Omogočali sta jim veliko gibanja na prostem in izzivov v športni dvorani.

Malce starejši so triletniki in obiskujejo skupino Čebele. Trikrat jih je obiskala zobna asistentka, učili so se pravilnih tehnik umivanja zob, s pomočjo aplikatov so se učili pravilnega umivanja rok, izvajali so gibalne dejavnosti v sklopu programa mali sonček in se veliko gibali na prostem. Raziskovali so gozd in spoznavali naravo. Udeležili so se druženja s taborniki in se učili preživetja v naravi. Vzgojiteljica Mateja in pomočnica Sara sta jim omogočali samopostrežne obroke in jih spodbujali k spoštljivemu odnosu do živih in neživih stvari.

Mravlje so otroci stari 4 – 5 let. Skozi šolsko leto 2017/18 so spoznavali različne ljudske običaje, kamor spada tudi tradicionalna slovenska hrana. Temo S hrano širimo obzorja so vključili v različne dejavnosti in projekte, ki so jih izvajali ( druženje s taborniki – preživetje v naravi, sodelovanje z ekološko kmetijo in čebelarji, izvajanje projekta Postrežem si sam, zato se bolje poznam; predstavljen na jesenskem izobraževanju NIJZ). Vzgojiteljica Iza in pomočnica Romana sta otroke spodbujali k vsakodnevnem bivanju na prostem.

Murni so predšolska skupina otrok, starih 5 – 6 let, ki imajo že usvojene veščine varnega bivanja na soncu in varnega izvajanja športnih in gibalnih dejavnosti. Pridobili so jih z večletnim izvajanjem programov, kot so Varno s soncem in Mali sonček. Vzgojiteljica Martina in pomočnica Maruša sta otroke spodbujali k vsestranski samostojnosti, k prepoznavanju lastnih zmogljivosti, premagovanju strahu, oblikovanju spoštljivih odnosov in izvajali individualne mediacije. S priložnostnimi nastopi in obiski javnih in kulturnih ustanov so otroci počasi pridobivali na samozavesti in začutili svojo umeščenost v širši družbeni prostor, ter tako krepili svoje duševno zdravje. Sodelovali smo s skupinami 2. starostnega obdobja ( druženje s taborniki – preživetje v naravi, sodelovanje z ekološko kmetijo in čebelarji, izvajanje projekta Postrežem si sam, zato se bolje poznam; predstavljen na jesenskem izobraževanju NIJZ). V družbi Mravelj smo obiskali dom starejših in jim polepšali dan. Spoznali smo, da vsa živa bitja za preživetje potrebujejo hrano, vodo, svetlobo in določeno nego, saj smo v igralnici sobivali s paličnjaki, za katere smo skrbeli, iz želodov smo vzgojili sadike hrasta, katere so otroci odnesli domov.

Ta vnos je bil objavljen v ARHIV PRISPEVKOV. Zaznamek za trajno povezavo.