SODELOVANJE Z OTROKI NA DALJAVO

Kljub temu da večina otrok v času epidemije ni obiskovala vrtca, smo se strokovni delavci soočali z izzivi, kako ohranjati stik z njimi v tem času. Želeli smo, da otroci ohranijo občutek pripadnosti  in povezanosti s svojimi vrstniki, vzgojiteljicami in vzgojiteljem. Tako smo načrtovali tedensko sodelovanje na daljavo. Vzgojiteljice so z otroki komunicirale preko elektronske pošte in pisem. Pošiljale so jim ideje za različne dejavnosti, nove zgodbice in pesmice. Otroci so imeli možnost, da so se s svojimi prijatelji, vzgojiteljicami in vzgojiteljem srečali tudi preko spleta. Starejši otroci so preko videa opravljali tudi bralno značko. Vzgojiteljice so spletna srečanja izvedle v vseh skupinah, razen pri najmlajših. Stik z otroki v tem času se nam je zdel izredno pomemben. Otroci so tako lahko videli svoje prijatelje, si kaj povedali ali samo pomahali v pozdrav. Z vrtcem je tedensko sodelovalo veliko staršev in otrok. Vsake povratne informacije smo se vsi zelo razveselili, saj je bil to za vse nas res dolgotrajen čas izolacije. Otroci so čuteča, socialna bitja, ki potrebujejo stik, zato se zahvaljujemo vsem staršem, da so nam ga s svojim sodelovanjem pomagali ohraniti, pa čeprav na daljavo.

Za ogled fotografije polne velikosti – klikni nanjo.

 

Otroci so doma ustvarjali po navodilih vzgojiteljice ali pa po svoji ideji. Uživali so na snegu, pomagali pri kuhi in peki, skrbeli za ptičke, izdelovali voščilnice, ustvarjali s plastelinom, se igrali s svojimi bratci in sestricami in še in še bi lahko naštevali.

Za ogled fotografije polne velikosti – klikni nanjo.

 

Vzgojiteljica Iza je za vse otroke pripravila zvočno zgodbo z naslovom Nekega zimskega dne, avtorice M. Christine Butler. Zgodba govori o ježku, ki je ostal brez gnezda. Ovit v topel šal, kapo in rokavice je krenil po svetu. Na svoji poti je srečal premražene živali. Ker je bil ježek dobrega srca in odprtih rok, je razdal vsa svoja topla oblačila. A mraz je postal vse hujši in pot je bila dolga … Vendar nič zato, otroci so ježku izdelali nove kape in jih po pošti poslali v vrtec.

 

Razstavo kapic si lahko ogledate na vhodu v vrtec.

 

Kmalu za tem je tudi Bloke prekril sneg. Večina otrok se je igrala na snegu. Nekateri so se sankali, drugi smučali, tekli na smučeh, se kepali in oblikovali snežake. Ta čas smo dobro izkoristili in pripravili natečaj doma izdelanih snežakov. Starši so otroke fotografirali in fotografije posredovali svojim vzgojiteljicam. Vsi sodelujoči otroci so kasneje v vrtcu dobili majhno presenečenje. Koliko različnih snežakov!

 

Za ogled fotografije polne velikosti – klikni nanjo.

 

 

 

Vzgojiteljici Lara in Sara sta otrokom poslali recept za domači sneg.

Skupaj zmešamo pol skodelice balzama za lase in tri skodelice sode bikarbone.

Za ogled fotografije polne velikosti – klikni nanjo.

 

To je bil poseben čas, ki nas je marsikaj naučil. Predvsem smo imeli priložnost doživeti, da smo  drug drugemu pomembni in drug za drugega največje darilo.

 

Dragi starši in otroci, hvala za sodelovanje.

 

Mateja Zgonc

pomočnica ravnateljice vrtca

 

Ta vnos je bil objavljen v AKTUALNO, O VRTCU. Zaznamek za trajno povezavo.